Cik Nor Miss Nor

KaWaN YaNg SeTiA

Monday, April 10, 2017

Sensory Intergration Home Programs (Part 3)


Selamat pagi kawan-kawan blogger.. Sihat semua??? Hari Isnin biasalah kan lemau je memasing..hehehe..

Oklah sebenarnya Nor nak studi hari nie disebabkan kekurangan kerja kan.. ;)..  Hari kita sambung part yang ketiga pulak ye.. iaitu Proprioception..

Apa itu Proprioception?? 

Proprioception adalah seperti memiliki orang-orang yang memiliki akal manusia. Itu ada hubungannya dengan sistem saraf dan persepsi dari hal-hal di sekiar anda. Jika anda telah minum anda kehilangan kemampuan ini dan itulah mengapa anda tidak boleh mengendalikan. Sumber : http://www.internetdict.com/id/answers/what-is-proprioception.html
  1. Baskets filled with toys or books.
  2. Carry or push laundry basket across the house.
  3. Push a cart filled with groceries at the shopping mall.
  4. Place chairs on desks at end of day (study room).
  5. Take chairs down at beginning of the day (study room).
  6. Drawing on floor (in prone position).
  7. Erasing, colouring on chalkboard.
  8. Spray bottles.
  9. Use curvy cut scissors to cut putty, play dough or thick paper.
  10. Clean the dining table with a cloth.
  11. Help wash car using sponge.
  12. Watering the flowers.
  13. Raking grass/leaves.
  14. Pushing a wheelbarrow.
  15. Jump on a trampoline.
  16. Crash onto pillows/bed/cushion.
  17. Bounching on a Gym ball.
  18. Playing see-saw.
  19. Animals walk (Crab walk, Bear walk, Army crawl, Frog jump, Whellbarrow walk).
  20. Heavy quils at night / Weighted blanket.
  21. Weighted Compression Vest/ Lap Pad.
  22. Carry backpacks with water bottles or weighted soft toys during outing.
  23. Roll child in the blanket like a hot dog.
  24. Firmly press on your child's arm, legs and back with pillows.
  25. Bear hug.
  26. Log rolling-roll back and forth to retrieve objects like clothes or shoes.
  27. Use beanbag chairs in the living room or study room. Allow children to use them during silent reading time.
  28. Lie the beanbag over or under them during indepedent work tasks.
  29. Swimming & Diving.
  30. Tie theraband around the front legs of a chair oe legs of desk that the child can kick with his legs.
  31. Prior to seat work, have child pinch, roll, pull Playdough/ Theraputty.
  32. Pinch or roll the stress ball (ballons filled with flour).
  33. Give child firm pressure on shoulders.
  34. Resistive sucking using items like pudding, thick smoothie.
  35. Sucking through thin curly straws/ long sports bottle straw.
  36. Sucking lollipop or popsicles.
  37. Chew on candies like fruit plus, sugus, jelly beans. Be cautious of too much sugar and make sure children brush their teeth.
Selamat mencuba ye.. Nor nak sambung studi balik.. Doakan Nor lulus ye bagi exam kali nie..

Babaiiii.. 


Like or comment maybe ?

Friday, April 7, 2017

Sensory Intergration Home Programs (Part 2)


Semalam Nor dah kongsikan Sensory Intergration Home Programs (Part 1).. Hari nie part 2 plak iaitu Oral. Oral itu berkaitan dengan mulut erti kata lain melalui deria rasa.

Ibu bapa juga boleh lah mencuba untuk bagi anak istimewa ini dengan rasa makanan. Supaya mereka boleh mengenal rasa masam, masin, manis, tawar dan pahit.

Antaranya boleh lah mencuba seperti di bawah :-

  1. Try eating tastes : sweet, salty, sour, spicy, bitter
  2. Try eating food with different texture like crunchy, creamy, chewy, lump, soft
  3. Blow bubbles or Bubble volcano
  4. Vibration toothbrush
  5. Cotton ball soccer
  6. Straw painting (Dip a drop of watercolour, paint though blowing)
  7. Suck thick liquid through straw (pudding, milkshake)
  8. Use curly straw/ longer/ thinner straw to suck drinks
  9. Boat races (Race the boat on water by blowing)
  10. Try eating/ biting small piece of ice cube or ice drinks before trying food that child dislike
  11. Play with food that the child doesn't like to eat (feed each other, explore by touching and playing to make child understand about food properties before eating it)
  12. Try to mix the food child dislikes in minimal or tiny portion to the food that the child loves (eg : if child doesn't like eating carrot, and loves chocolate; try to dip the small tiny piece of carrot into melted chocolate and ask child to taste it;)
Lepas nie Nor akan kongsikan di part yg ke 3 plak.. Semoga bermanfaat ye kepada ibu bapa dan selamat mencuba.

DIakhiri dengan Wassalam..


Like or comment maybe ?

Thursday, April 6, 2017

Sensory Intergration Home Programs (Part 1)


Pagi tadi Nor dah kongsi Simptom-Simptom Autism di SINI. Tengahari ni pulak Nor nak kongsi kan mengenai macam mana nak bermain dengan kanak-kanak Autism di rumah. Ada 4 cara dari segi Vestibular, Oral, Proprioception dan Tactile.

Hari nie kita mulakan dengan Vestibular ye..

Apa itu Vestibular??

Vestibular adalah sistem dalam tubuh kita yang memberi kontribusi terhadap pengertian kita tentang keseimbangan dan orientasi spasial. Menyediakan sistem vestibular bersama dengan sistem sensorik masukan tentang gerakan equilibrioception. Sumber : http://www.internetdict.com/id/answers/what-is-vestibular.html
  1. Playground swings. Ibu bapa boleh mencuba dengan pelbagai jenis buaian & pergerakan. (cth : bergerak ke depan dan belakang, sisi ke sisi dan gerakan pusaran).
  2. Manual vestibular swing. Ibu bapa pegang tangan & kaki anak kemudian dengan perlahan buai ke kiri ke kanan.
  3. Swinging in a blanket. Boleh juga cuba dengan menggunakan selimut.
  4. Swaying in a hammock. 
  5. Spin using a office chair. (Kerusi yang macam ofis, yang boleh berpusing-pusing)
  6. Run in circles, or ride a merry-go-round.
  7. Manual spin. Pegang lengan anak tu dan berpusing sampai kaki dia terangkat dari tanah. Slow2 dah lah.. jangan tinggi-tinggi pulak. Kang tercampak pulak anak tu.. huhu
  8. Manual airplane. Pegang satu tangan & kaki sebelah badan dan berpusing ditempat yang sama (jika anak itu mempunyai otot yang lemah tak perlu lah mencuba)
  9. Sliding and climbing on playground equipments.
  10. Pulling child on a blanket across the room.
  11. Roll body like a log across the room
  12. Roll/slidedown a grassy hill at the park.
  13. Summersaults. (pandai-pandailah korang Google sendiri ye.. Nor pon tak tahu apa benda ni.hehe)
  14. Rock in rocking chair.
  15. Slowly walks up and down a ramp.
  16. Musical chair game.
  17. Activities on a balance beam. Picks up toys from floor, then throw into basket.
  18. Pops bubbles all around, stomp using feet or catch using hands.
  19. Rhythmic bouncing or rolling on large therapy ball.
  20. Jumping on trampoline.
  21. Jumping rope.
  22. Jumping on pillows. Game : Hot lava-Have your kiddos scatter the pillows all around the floor. The floor becomes hot lava and they have to jump from pillow to pillow to stay safe! It's also fun to make it into a chase game by having someone become "The Lava Monster"!
  23. Create an obstacle course (go over/under, climb up/down, run backwards from one point to another, through chairs, cushions, pillow, etc.)
  24. Hide and seek game or tag (running man) game.
  25. Throwing ang catching a ball
  26. imitating head positions. Bend down and say hello.
  27. Bend down and pass a ball between legs.
  28. Walk on the curb or a balance beam.
  29. Walk across the bed without falling.
  30. Walk while balancing an item on your head.
  31. Riding a bicycle or scooter.
  32. Dancing, marching twirl the body.
  33. Shake and stretch body.
  34. Do jumping jacks.
Dari list di atas ni korang boleh lah try buat dekat anak istimewa korang tu. Mana tahu kan ada perubahan sedikit demi sedikit. Ok lepas nie Nor kongsikan cara yang lain pulak ye..

k. Babaiii..

Diakhiri dengan Wassalam..


Like or comment maybe ?

Apakah simptom-simptom Autism


Selamat pagi kawan-kawan blogger semua... 

Semalam Nor ada bercerita tentang anak Nor sendiri yang mengalami penyakit Autism kan.. Apa ada yang tak sempat nak baca.. Takpa boleh je klik SINI.. 

Ok hari nie Nor nak bagitahu pulak apa simptom-simptom Autism ini. Sebenarnya ciri-ciri Autism nie ada banyak.. Tengok kepada kanak-kanak tersebut. Bagi ibu bapa yang baru dapat anak, boleh ketahui dari cara pandangan dan perbuatan anak itu sendiri seawal umur setahun lebih. Macam anak Nor, Nor dapat kesan masa umur dia dalam setahun 10 bulan. So ikut perkembangan pada anak masing-masinglah..

Kanak-kank yang mengalami Autism nie, mempunyai rupa bentuk fizikal yang sama dengan kanak-kanak normal. Autism tak sama dengan Sindrom Down yang memiliki rupa fizikal yang sama. Jadi ibu bapa kena lebih peka akan simptom-simptom yang ditunjukkan secara konsisten oleh mereka. Setiap daripada pengidap Autism memiliki simpton yang berbeza. Antara simptom-simptom Autism adalah :-
  • Tidak menunjukkan eye contact.
  • Tidak bertindak balas terhadap senyuman.
  • Tantrum yang keterlaluan tanpa sebab sehingga mencederakan diri seperti menghantukkan kepala ke dinding.
  • Tidak menunjukkan minat untuk berkawan dan bermain dengan kanak-kanak lain, malah selesa bermain sendiri.
  • Sering menyebut sesuatu perkataan secara berulang-ulang dan kerap melentikkan badan seolah-olah mengelak apadbila dipeluk.
  • Terlalu sensitif dan mempunyai minat yang pelik kepada sesuatu seperti cahaya, bunyi atau pergerakan.
  • Mereka juga sering kali menunjukkan obsesi kepada sesuatu perkara seperti permainan tertentu sahaja.
  • Gemar mengibarkan tangan dan memusingkan badan setempat. Malah kanak-kanak 18 bulan ke atas, mereka lebih suka menggunakan isyarat berbanding perkataan.
Bagi pengidap Autism ini, mereka perlu penjagaan perseorangan secara berterusan dan memerlukan tahap kesabaran yang tinggi kerana mereka tidak menghiraukan keadaan sekeliling. Mereka ini memerlukan perhatian yang lebih kerana mereka akan membuat sesuatu yang tidak disangka-sangkakan.

Bagi Nor yang memiliki anak istimewa ini, memang mengalami kesukaran untuk menjaga secara perseorangan. Kerana Nor bekerja jauh di negeri orang dan masa itu dapat Nor curi bila Nor cuti dan sabtu ahad je. Jadi bagi ibu bapa yang memilik anak istimewa ini, jangan lah merasa malu dengan orang lain. Kita anggap je ini dugaan dari Allah. Ari nie kita jaga anak istimewa ni. Mana tahu bila kita dah tua nanti mereka pula yang akan jaga kita. Insyallah.. Next entry pula Nor akan kongsikan pula Sensory Intergration Home Programs. Apa yang perlu kita buat dengan kanak-kanak istimewa ini dirumah...

Diakhiri dengan Wassalam


Like or comment maybe ?

 
Copyright © . All Right Reserved by Cik Nor